Közösségek szerepe az életen át tartó tanulásban I.

Közösségek szerepe az életen át tartó tanulásban I.

Nem csak a generációk, hanem az eltérő érdeklődési körrel rendelkezők csoportjainak igényei is meghatározók az életen át tartó tanulás szempontjából.

  • A hagyományőrző közösségek, kismesterségek szerveződései otthont találnak a közművelődés intézményeiben amennyiben az infrastrukturális feltételek adottak.
  • Az érdeklődésen alapuló közösségek rendkívül jó szervező erők. A gasztronómiai értékek igen népszerűek, a főzőtanfolyamok, kóstolók, illetve a hobbyk gyakorlói (pl horgászok) bemutatói mindig sok érdeklődőt vonzanak, azonban ezek megfelelő helyszínét ki is kell alakítani.
  • Határon túli magyar közösségek számára elsősorban az identitás megőrzése, az anyanyelv használatának, a kultúránk, hagyományaink átadásának feltételeit kell megteremteni. Ennek alapfeltétele, hogy helyben a kulturális közösségek zavartalanul működhessenek és kapcsolatot tarthassanak az anyaországi és más határon túli csoportokkal. Ezek a közösségek lehetnek a magyar nyelv és kultúra őrzői, átadói a helyben, ugyanakkor szükséges az ő beillesztésük a közművelődési szakmai és szakmaközi kapcsolatainak hálózatába is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.