Jó gyakorlatok fotószakkör

Jó gyakorlatok – Szakmaközi Művelődési Ház, Kiskunfélegyháza: Fotószakkör

 

Kiskunfélegyházán jó gyakorlatként azonosítottuk a művelődési házban működő Fotószakkört, mely országos szinten is ritkaságszámba megy.

A  Szakmaközi Művelődési Ház, mint közművelődési intézmény, fontosnak tartja a közművelődési tevékenységén belül az élethosszig tartó tanulás feltételeinek megteremtését,  melynek nem csak a szakmai, de a tárgyi feltételeit is biztosítja a látogatói igényeknek megfelelően.

A fotószakkör összejövetelei és az ott tanultak erősítik a vizuális látásmódot, a részletgazdag perspektívát, a megfigyelőkészséget, a koncentrációt és a kreativitást. Mindeközben a tehetségesebb résztvevőknél a fotózás, mint szakma előkészítése is egyben, valamint elősegítheti a formális oktatásba való visszatérést az egész életen át tartó tanulási tevékenységek által. A szakkör elindulásakor a résztvevők megismerkedtek a fotózás alapjaival, megismerkedtek a gépeikkel, megtanultak tudatosan fényképet készíteni.

Jó idő esetén a szabadban hajtják végre a feladatokat, télen a hidegben pedig stúdióznak.

A fotóoktatás alatt a résztvevő felnőttek megismerkednek a fényképezőgépek működésével, felépítésével, a kompozíciós szabályokkal, képszerkesztéssel. Ma már elengedhetetlen, hogy a képi utómunkát is ismerjék és tudják alkalmazni, ezért ezzel is hangsúlyosan foglalkoznak. A szakköri anyag része a rendezvények, események megörökítése, a rendszervakuk használata, statív kezelése. Hogy saját terméket is le tudjanak fotózni és webshopon keresztül értékesíteni, a tárgyfotó is bekerült a fotós szakkör tematikájába, így a fotós/képszerkesztő kisvállalkozóvá válás is könnyebb lehet az érdeklődők számára. Az itt – a kultúra bázisán – megszerzett készségek hasznosítása a munkaerőpiacra és a társadalmi, ill. közéletbe való visszatérés érdekében igen hangsúlyos ebben a tevékenységi formában.

A fényképezés folyamatának megismerése lehetőséget teremt a munkaerőpiacra való bejutásra. A város fotósai is aktívan kiveszik szerepüket a szakköri munkából.

A foglalkozásokat heti 1 alkalommal tartják. A Művelődési Ház jelenleg 10 db fényképezőgéppel  rendelkezik, melyet a résztvevők rendelkezésére bocsát, így a részvételnek nem lehet akadálya az sem, ha valaki nem tud egy nagyobb értékű fényképezőgépbe beruházni.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.