Jó gyakorlatok Senior örömtánc

Jó gyakorlatok – VOKE Csomóponti Művelődési Központ: Senior Örömtánc

 

A Senior Örömtánc mozgalom évről-évre egyre nagyobb teret hódít magának. A kifejezetten időskorúaknak ajánlott mozgásforma nem csak a táncról, mozgásról szól, nagyon fontos szerepe van a mentális egészség, a közösséghez tartozás érzésének biztosításában, hisz nagyon sok időskorú személynél a nyugdíjba vonulást követően az elmagányosodás jelei mutatkoznak.

Az országos mozgalom egyik állomása Szolnokon a VOKE Csomóponti Művelődési Központban található. Heti rendszerességgel biztosítanak lehetőséget a Senior Örömtáncra. A résztvevők létszáma a kezdetek óta folyamatosan növekszik.

Az élethosszig tartó tanulásban kiemelt szerepe van annak, hogy agyunk működőképességét megőrizzük, nyitottak legyünk az új információk elsajátítására, akár 70-80 éves korunkban is. A Senior örömtánc, mint közösségi mozgásforma nem igényel előzetes tánctudást, az órák alatt az egyszerű mozdulatok könnyen elsajátíthatók. Balázsiné Gődér Ágnes, intézményvezető, azért is javasolja az időseknek a Senior Örömtáncot, mert elmondása szerint kutatások is kimutatták, hogy késlelteti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását az arra

A módszer egyszerű: nincs szükség sem táncpartnerre, sem előzetes tánctudásra. Az oktató a foglalkozás elején megmutatja, majd gyakoroltatja az egyszerű lépéseket a résztvevőkkel, amelynek megtanulását először ritmusbeszéddel segíti, majd zenére is gyakorolnak. Azoknak is van megoldás, akik nincsenek túl jó fizikai állapotban, gyakran szédülnek: számukra találták ki az ülve táncolást.

Ez a foglalkozás forma különösen hasznos idős korban, hiszen a társasági kapcsolatok, a rendszeres találkozások a szellemi egészséghez, a lelki jólléthez is hozzájárulnak, a rendszeres testmozgás és a zenehallgatás pedig javítja az agyi vérkeringést, a tánc fejleszti a koncentrációs képességet, a foglalkozások során új ismereteket sajátítanak el a résztvevők.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.