Kulcskompetenciák

Kulcskompetenciák

 

A kulcskompetenciák fogalmát és területeit az Európai Unió referencia kerete határozza meg:

– anyanyelven folytatott kommunikáció: annak képessége, hogy az egyén fogalmakat, gondolatokat, érzéseket, tényeket és véleményeket tud kifejezni és értelmezni szóban és írásban egyaránt.

– idegen nyelveken folytatott kommunikáció: a fentieket mediációs készségekkel egészíti ki (pl. összefoglalás, parafrazeálás, tolmácsolás vagy fordítás), valamint interkulturális megértés.

– matematikai, természet- és műszaki tudományi kompetenciák: magabiztos számolni tudás, a természeti világ működésének megértése, valamint a tudás és a technológia alkalmazása az érzékelt emberi szükségletekre adott válaszként (pl. orvostudomány, közlekedés vagy kommunikáció).

– digitális kompetencia: az információs társadalomhoz kötődő technológiák magabiztos és kritikus használata a munka, a szabadidő és a kommunikáció terén.

– szociális és állampolgári kompetencia: a saját tanulás egyéni vagy csoportos megszervezésének képessége.

– kezdeményezőkészség: az elképzelések megvalósításának képessége a kreativitás, innováció és a kockázatvállalás révén, valamint a tervek készítésének és végrehajtásának képessége.

– kulturális tudatosság és kifejezőkészség: az elképzelések, élmények és érzések kreatív kifejezése fontosságának elismerését a különböző művészeti ágakban (a zenében, az irodalomban, a képzőművészetben és az előadó-művészetben).

A mindennapokban fontos még az úgynevezett pályaorientációs kompetenciák fejlesztése is, amelybe beletartozik a:

– pályaorientáció

– pályaválasztás

– pályakorrekció

Majd ebből kifolyólag a munkavállalói kompetenciák is előtérbe kell kerüljenek, úgy mint:

– álláskeresés-;

– álláselnyerés-;

– munkahelymegtartás kompetenciái

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.