Tanulmányút 2018. augusztus 22-23. Balatonszemes

EFOP-5.2.2-17-2017-00117

A közművelődési szerepe a hagyományok megőrzésében, átörökítésében

 

2. tanulmányút beszámoló

 

  1. augusztus 22-23-án Balatonszemesre látogattunk szakmai tanulmányutunk keretében.

 

Balatonszemesről:

Balatonszemes a Balaton déli partjának közepén, a 7-es főút mentén, Budapesttől 130 km-re, Balatonlelle és Balatonszárszó között, egy enyhe lejtős dombháton fekszik. Megközelítése közúton és vasúton is jó, a fürdőszezonban gyakran közlekednek a vonatok és a buszok is. Autóval M7-es autópályáról és a 7-es főútról közvetlenül elérhető.

Településre a családias hangulat jellemző: kempingjeik, üdülőik sok visszatérő vendéget fogadnak. Az utcák, a terek rendezettek a házak szépen gondozottak, a szemesiek szeretik az otthonukat. Rengeteg virág díszíti környezetüket. A község egy dombhátra és annak lejtőjére, a vasútvonal feletti víztől alámosott magas domboldalra épült, a tulajdonképpeni fürdőtelep, pedig a vasút alatt a tóparton húzódik, melynek központja a kikötő. A Balaton közelsége miatt Balatonszemes lakosságának száma a nyári időszakban tízszeresére növekszik.

 

  1. nap

A tanulmányút fő helyszíne a balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház volt, ahol Farkas Zsuzsa, az intézmény igazgatója fogadott bennünket.

 

Megtudtuk, hogy a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeum – ahogyan nevéből is kitűnik – több közösségi művelődési funkciót ölel fel.

Az intézmény közművelődési-szakmai munkája mellett idegenforgalmi és lokális gazdaságfejlesztési feladatokat is ellát.

„A “kultúrház” ne csak a szabadidő eltöltésének színtereként várja a betérőket, hanem az aktív, részvételre építő programkínálattal  szolgálja a településen élőket és az átutazókat egyaránt. A közösségi alapú művelődés színtereként célunk, hogy mindenki számára képesek legyünk adni valamit, és ezzel  egyidejűleg mind több látogatónk cselekvő közreműködésére is számíthassunk.

Egy nyitott, partnerközpontú intézményt ismerhettünk meg a program keretében, amelyet a “használói” formálnak, alakítanak.

A kulturális hagyományok és közösségi tevékenységek mellett az intézmény Integrált Közösségi Szolgáltató Térként támogatja a helyi vállalkozási- és vidékfejlesztési folyamatokat, valamint a munkaerőpiacon való elhelyezkedés esélyeit.”

 

Megtekintettük az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum anyagából készült állandó kiállítás Latinovits Zoltánról, a 20. század második felének egyik legnagyobb magyar színészéről, emberi, művészi hitvallásáról, pályájának fájdalmas félbemaradottságáról mutat be pillanatokat a színészkirály írásai, fotói, pályájának dokumentumai segítségével.

Valamint meglátogattuk a település szülöttjének Reich Károly Kossuth-díjas grafikusművészről készült kiállítást is.

Reich Károly 1922. augusztus 8-án született Balatonszemesen. Itt, a szülőföldjén került közel a természethez, ami alkotásainak ihletője lett. Könyvillusztrációin generációk sora cseperedett fel, fő kiadója a Móra Ferenc Könyvkiadó volt.

Letisztult vonalrajzai magabiztos egyéniséget sejtetnek, élénk, tiszta színű grafikái pedig a gyermeki mesevilág képi megjelenítői lettek.

 

A Művelődési Ház ad helyet a Balatonszemesi Néptáncegyüttesnek is, akik minden korosztályt felkarolva oktatják a helyi tánc hagyományokat, folyamatos az utánpótlás. Minden évben szerveznek néptánc találkozót. Mindannyian hisznek abban, hogy a néptánc mozgalomnak egyetlen célja van, ez pedig nem más, mint egymásba kapaszkodva egy nagy csapatot alkotni, és együtt küzdeni az értékek megmentéséért. A néptáncegyüttes egy fél órás bemutatóval szórakoztattak bennünket programon kívül.

Előadást hallottunk Fenyák Évától, aki beszámolt arról milyen Európai Uniós pályázatokban vett illetve vesz részt jelenleg is Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeum

Az első nap végén meglátogattuk Latinovits Zoltán és Bujtor István végső nyughelyét.

Közművelődés szempontjából fontos esemény a minden évben megrendezésre kerülő Bujtor István Filmfesztivál, ami 2010-től a balatonszemesi Latinovits Zoltán Alapítvány kezdeményezésére indult. A filmfesztiválon független és amatőr alkotók műveit mutatják be Bujtor István filmjei, munkássága mellett. Az alapítvány számos vers és prózamondó fesztivált, versenyt is szervez évente magyar költők, írók műveiből sokszor a Magyar Versmondók Egyesületével karöltve. Emellett előadó esteket, színházi előadásokat szerveznek.

 

  1. nap

 

Reggeli után a balatonszárszói József Attila emlék Házat látogattuk meg. Balatonszárszó neve összefonódik a költő halálával, aki szanatóriumi kezelése után 1937. november 4-én került Szárszóra, az egykori Horváth-panzió épületébe, ahol akkoriban nővérei laktak. Itt születtek utolsó költeményei (Talán eltűnök hirtelen…; Karóval jöttél…; Ime, hát megleltem hazámat…). December 2-án meglátogatták barátai (IgnotusFejtőHatvany), akik megpróbálták felvidítani a költőt. Másnap este a balatonszárszói vasútállomáson halálra gázolta egy tehervonat. A költőt a szárszói temetőben temették el, majd 1942-ben a budapesti Kerepesi temetőben helyezték örök nyugalomra. Az egykori panzióban 1955-ben nyílt meg a József Attila életét és pályáját bemutató kiállítás. 1970-ben a Somogy megyei Tanács megvásárolta az épületet, és a kiállítás anyagának bővítésébe kezdett. A hivatalos József Attila Emlékmúzeum 1972-től fogadja a látogatókat.

A hazai kulturális terek sorában egyedülálló interaktív múzeum. A tárlat a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

A múzeum interaktív kiállítását követően szabad programunk volt. A tanulmányutat ebéddel zártuk.

A két nap alatt hasznos ismereteket szereztünk a Balatonszemesen és környékén folyó közművelődési munkáról, a hagyományok őrzéséről és azok átörökítéséről.

 

 

Riczu Éva                                                                                                                                                                           szakmai vezető

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.