Tanulmányút Szolnok 2018.10.18-19.

EFOP-5.2.2-17-2017-00117

A közművelődési szerepe az élethosszig tartó tanulásban

 

  1. tanulmányút beszámoló

 

A szakmai terv alapján tanulmányutunkat Szolnokra szerveztük, 2018. október 18-19-én.

Szolnokon a VOKE Csomóponti Művelődési Házat látogattuk meg.

 

Szolnokról:

Szolnok megyei jogú városJász-Nagykun-Szolnok megye és a Szolnoki járás székhelye, a Tisza egyik legfontosabb átkelőhelye.

Szolnok az Alföld közepén, Budapesttől 100 km-re, a Tisza partján, a Zagyvatorkolatánál fekszik. Éghajlata kontinentális, a forró, száraz nyarat általában hideg tél követi. Ezen a tájon legmagasabb a napsütéses órák száma, az átlagos csapadék mennyiség 480–500 mm. A természeti adottságok közül kiemelkedő, hogy a város és térsége igen gazdag élővizekben. A Tisza és a Zagyva mellett a Holt-Tisza és a Holt-Zagyva is bővelkedik természeti értékekben.

 

 

  1. nap

 

Utunk egyenesen a szolnoki VOKE Csomóponti Művelődési Központba vezetett, ahol Balázsiné Gődér Ágnes intézményvezető tartott előadást a művelődési központ munkájáról, majd körbevezetett bennünket a háromszintes komplexumban.

Az épületet 1976-ban a MÁV és a Vasutasok Szakszervezete a Mozdonyvezetők Otthona jogutódaként munkahelyi művelődési feladat ellátására építette, ezért az épület közösségi tereit is e célnak megfelelően alakították ki. Összességében 1030 nm-es terület áll rendelkezésre a programok, rendezvények megtartására.

A könyvtárt 2012 végén nyitották újra, és az elmúlt években kezdtek visszaszokni az olvasók, folyamatosan bővül a kölcsönzők és látogatók száma, köszönhetően a szolgáltatások bővülésének. Kölcsönözhető könyvállomány kínálatát is folyamatosan bővítik a városi könyvtárból letétbe kapott, időszakosan cserélődő új könyvekkel.

Intézményben MÁV irányú, és lakóterületi közművelődési tevékenységet egyaránt ellátnak. Az önkormányzattal élő közművelődési megállapodással rendelkeznek.

Az intézmény mindent megtesz annak érdekében, hogy plusz forrásokat vonjon be, ezért rendszeresen pályáznak. A TÁMOP-5.5.4-13/2-2013-0060 számú pályázati forrásból az intézmény hátsó udvarát sikerült felújítani a 2015-ös évben. Ezzel a lehetőséggel egy új közösségi tér áll rendelkezésükre, mely esztétikai és korunknak megfelelő igényeket tud kielégíteni. Technikai eszközparkjukat, illetve berendezéseiket folyamatosan cserélik, bővítik.

Mivel intézményünk 1977 óta működik, közművelődési tevékenységünkkel ismertté váltunk a MÁV Zrt., a helyi szakszolgálatok, a város vezetése és a lakosság körében egyaránt.

A 2014-ben induló TÁMOP- 5.5.4-es pályázaton lakóközösségi programok kezdeményezésére 24.700e Ft-ot nyertek, melynek köszönhetően az intézmény ismertsége még jobban megerősödött, hiszen sok új klubot, szakkört indítottak a városrész lakóinak számára.

A pályázat keretében indított új közösségi formák, csoportok:

  • Gazdálkodj Okosan klub
  • Baba-Mama klub
  • Apák főzőklubja
  • Éljünk hittel- Vallási közösség
  • Panelkertész klub
  • Mocorgó sportklub

Ezeket egészítették ki azok a szabadtéri programok (Sportnap, Családi nap, Szüreti bál, Gyermeknap), melynek látogatottsága több ezer főre tehető, elsősorban közvetlen lakóterületből érkeztek, de a város teljes lakosságának szóltak. Szorosan együttműködnek a városrészben működő oktatási-nevelési intézményekkel, melynek köszönhetően nagyon sok tartalmas, értékes programot tudnak szervezni.

A város összes kulturális intézményével, könyvtárával élő kapcsolataik vannak, tudnak egymás programjairól, népszerűsítik egymás programjait. A városi rendezvények összehangolásában együttműködnek a Polgármesteri Hivatallal, és a Városi Közművelődési Szakmai Kollégiummal. Szakmai kapcsolatot tartanak fenn a Nemzeti Művelődési Intézet szolnoki irodájával, a város legnagyobb művelődési intézményével, az Aba-Novák Agóra Művelődési Központtal.

Egészségnevelési programjaik megvalósításában a MÁV Kórház és számos civil szervezet segíti a munkát. Civil kapcsolataik erősek, több- a hátrányos helyzetű emberek problémáival foglalkozó- civil szervezetet és csoportot segítenek.

A Szolnoki Művelődési Ház kiváló példája annak, hogy a közoktatás és közművelődés miként tud egymást elismerve, egymást erősítve együtt dolgozni.

Az előadást követően a Firedance táncklub tartott rövid bemutatót. A fiatalokból álló csoport számos versenyen és fellépésen sikeresen szerepeltek már.

Ebéd után a belváros felé vettük az irányt, ahol Szolnok legjelentősebb műemléke az 1724-1757 között épült barokk stílusú ferences templom a Belvárosi Szentháromság templom van. Hangversenyeknek és orgonahangversenyeknek is otthont ad.

A város egyik különlegességét is érintettük barangolásunk során, mégpedig a református templomot. Az 1894-ben, Sztehlo Ottó tervei alapján épült neogót stílusú templomnak már a kinézete is különleges hatást kelt: az ötszög alakú erődszerű építmény külső fala vöröstéglából készült. A templom legértékesebb darabja egy vörösfenyőből készült szószék.

Az esti szabadprogram alkalmával ellátogattunk az interaktív sörmúzeum, látványsörözőbe. A Sörárium egy különleges gasztrokultúrális tér, sörkedvelők, baráti társaságok és kikapcsolódást kereső családok számára. Nem csupán egy egyedi hangulatú és kínálatú söröző, hanem teljes értékű kiállítás a sör felfedezéséről, fejlődéséről, a sör kultúrtörténeti hatásairól. A kiállításon túl számos interaktív eszköz, gyerekfoglalkoztató, látványfőzde és söröző is várja a látogatókat, steampunk környezetben.

 

 

  1. nap

Reggeli után megnéztük Magyarország legnagyobb szabadtéri repülőeszköz kiállítását, ahol 43 db különböző típusú illetve típus variációjú repülőgép és helikopter van bemutatva.

A magyar katonai és polgári repülőeszközökön kívül svájci, svéd, török és német felségjelű vadászrepülőgépek is megtekinthetőek.

A múzeum csarnok épületében megnézhető még továbbá számos repülőgép hajtómű és motor, valamint gépágyú, katapult ülés, lokátor és egyéb a repüléshez köthető eszköz.

Az úgynevezett sátorhangárban pedig megtekinthetőek a II. világháború alatt Magyarország légterében harcolt és lezuhant repülőgépeknek az utóbbi években felkutatott maradványait.

 

A tanulmányutat ebéddel zártuk.

 

 

Kiss László

szakmai munkatárs

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.